Sneakers en bergschoenen

Begin september arriveerde in de Rotterdamse haven het grootste containerschip ter wereld. Om een indruk van de capaciteit van dit schip te geven, werd in het journaal vermeld, dat als het schip alleen schoenen zou vervoeren, er 400 miljoen paar schoenen in de totale containercapaciteit zouden passen.

Toen ik dit bericht nog eens op me in liet werken, ging mijn verbeelding met mij op de loop: 400 miljoen paar schoenen?! Dat is meer dan 23 paar per Nederlander! Wat voor schoenen? Welke zou ik kiezen, hoe zou ik erachter komen in welke container mijn maat zit? En toen erna: Een mooie gelegenheid om in mijn team eens wat uniformiteit te brengen! Men zegt immers: De neuzen hoeven niet dezelfde kant op te staan, als de voeten maar in dezelfde richting wijzen!

Het is in dit verband goed, om regelmatig met het team koers te bepalen. Verhalen, inzichten en ervaringen samen te brengen en een (nieuw) punt aan de horizon kiezen. Aan de start van het schooljaar 2019-2020 mocht ik dit in de laatste warme week van de zomervakantie met een schoolteam in het Westen van het land doen. Het zou een afwisselende dag worden waarbij we met behulp van percussie instrumenten écht aan de slag gingen met teamwork & communicatie.

Bij aanvang van de dag werd bij de ontvangst in de lerarenkamer mijn oog getrokken naar de grote diversiteit in schoeisel. Van klassieke herenschoen, tot pumps en van afgetrapte sneakers tot blote voeten in teenslippers. Zonder een al te hard oordeel te vellen: Hier had een vol containerschip uitkomst gebracht! De stuurmanskunst van de leider zorgt ervoor, dat de kilometers ervaring en inzichten van ieder teamlid worden samengebracht. Het is daarbij maar de vraag of uniformiteit hier leidt tot een krachtige koers of eerder tot ontkenning van de unieke bijdrage van iedere professional.

Hoe ziet het schoeisel van jouw organisatie eruit en hoe geef jij hieraan richting? Om te ervaren hoe het erkennen van verschillen leidt tot een sterke koers biedt Syncoop in samenwerking met de Belevingsacademie verschillende gespreks- & werkvormen aan, die zijn toe te passen in teams & managementteams.

Als trainers & coaches Syncoop en de Belevingsacademie laten we ons hierbij inspireren door de schoenen die we in onze verschillende werkvelden aanhebben: Van operatieklompen, tot veiligheidsschoenen, van enkelhoge herenschoen tot (vooruit) harige tenen in slippers.